Здравейте, приятели!

Ние работим за установяването на най-добрите практики за рециклиране на широка гама от бракувана електроника: стари компютри, монитори, принтери, копирни машини, тонер касети и всички други офис машини.

четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Илюзията „електронните отпадъци на боклука”

Гражданското общество все още не е убедено, че старите компютри, монитори, принтери трябва да се дават на рециклираща организация. Точно тук мога да Ви посоча няколко причини, поради които Вие като съвестни граждани трябва да дадете за рециклиране старата си техника.

Все още в пространството витае илюзията, че старата техника, заедно със старото желязо, може и трябва да се предава на вторични суровини. Тези две дейности трябва да се разграничават. Хубаво и похвално е, когато даваме старите уреди на хора, които ще се погрижат за тях, но изцяло законосъобразно е да ги предадем на рециклираща организация, която има право да ги обезврежда.

Най – печална е картинката, когато изхвърлим на боклука ненужния компютър или монитор и го оставим в ръцете на „нелегалните рециклатори”. Това са хора в неравностойно положение, които се опитват да изкарат някой лев от всичко, до което се докопат. Лошото е, че тези хора директно пред нашите домове трошат техниката като вадят т.нар. „ценни” за тях материали като ги дават за скраб и остават натрошени стъкла и разфасовани елементи. Но тези хора не се замислят, че при трошенето на монитор или компютър се освобождават живак, олово, шест валентен хром и други опасни вещества, които ние дишаме без изобщо да го осъзнаваме. А да не говорим, че децата ни, играещи в близост до тези места.

Ако всичко това беше нормално, ако беше законно и най – вече не беше опасно, едва ли щяха да се създават специални закони, които да уреждат управлението на електронните отпадъци. Долкото знам България е страна – членка на ЕС. В ЕС има утвърдени директиви, които трябва да се спазват. Директивата WEEE 2002/95 добре описва как трябва да се действа, когато искаме да решим проблема с електрическите отпадъци. Редица конференции и международни срещи са се провели на тази тема, тъй като администрацията осъзнава нуждата от правилното решаване на този въпрос.

Не упреквам хората, че вършат нещата по неправилния начин, а призовавам към ясно определените рамки, които са създадени за по – добрата организация на живот в нашия урбанизиран свят.