Здравейте, приятели!

Ние работим за установяването на най-добрите практики за рециклиране на широка гама от бракувана електроника: стари компютри, монитори, принтери, копирни машини, тонер касети и всички други офис машини.

понеделник, 2 април 2012 г.

Законови изисквания: Защо да рециклираме електронните си отпадъци?

Защо трябва да унищожаваме бракуваното електронно оборудване по законен начин?

В областта на управление на отпадъците, българското законодателство се съобразява с европейските директиви. В Директива WEEE 2002/95 е описан нормативно признатият начин за рециклиране на електронни отпадъци, както и изисквания към фирмите, които извършват услуги по извозване и рециклиране на електронни отпадъци.

В българското законодателство тези правила се уреждат чрез Закон за управление на отпадъци. Според чл. 6, ал. 1 притежателите на отпадъци ги предоставят за събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на лица, които имат право да извършват съответните дейности, или ги оползотворяват и/или обезвреждат сами в съответствие с този закон. Чл. 6, ал. 2 забранява се изоставянето, нерегламентираното изхвърляне и изгаряне или друга форма на неконтролирано третиране на отпадъците.

Чл. 110 от ЗУО гласи, че се наказват с имуществена санкция в размер от 3000 до 10 000 лв. всички юридически лица, които поставят бракувано електронно и електрическо оборудване в съдове за битови отпадъци или ги смесват с други отпадъци. При повторно нарушаване се налага имуществена санкция в размер от 6000 до 20 000 лв.

Според чл. 136, ал. 9 от ЗУО физическо лице, което предава отпадъците на лица, които не притежават разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35, в случаите, когато такива се изискват, се наказва с глоба от 3000 до 10 000 лв. Глобата за изхвърляне на електронни отпадъци на неразрешени за това места, т.е. съдове за битови отпадъци, поляни, дерета и др. е в размер от 1400 до 4000 лв.

Според чл. 32 от Наредбата за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване, то се събира разделно на мястото на образуването. Притежателите на ИУЕЕО, образувано извън бита и маркирано съгласно чл. 8, са длъжни да организират временното му съхраняване на мястото на образуване и да уведомят производителя и вносителя на ЕЕО, който го е маркирал, за наличните количества ИУЕЕО с цел изпълнение на задълженията му по чл. 12, ал. 2.

Притежателите на ИУЕЕО, образувано извън бита, което не е маркирано съгласно чл. 8, са длъжни да организират за своя сметка временното му съхраняване на мястото на образуване и предаването на цялото количество ИУЕЕО, образувано извън бита, за предварително третиране, рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане.

При изхвърляне на електронни и електрически отпадъци на неразглементирани за това места е налице реално замърсяване на околната среда. Още повече се засилва негативния ефект при нерегламентирано рециклиране на оборудването с примитивни средства от „нелегалните рециклатори”. В стандартния случай това са хора от малцинствата, които трошат и претопяват електронните компоненти в примитивни работни условия. При тези дейности в работното помещение и атмосферата се освобождават живак, олово, шествалентен хром и други опасни вещества. Няма никакъв контрол върху здравословните и безопасни условия на труд. Предаването на електронните отпадъци на такъв тип рециклатори категорично означава неспазване на законовите разпоредби в страната и подкрепа на нерагламентирано и престъпно унищожаване на електронно и електрическо оборудване.


За повече информация:
национален телефон 0700 11 007
факс: 02 9446056
е-поща: weee@tonerdirect.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар