Здравейте, приятели!

Ние работим за установяването на най-добрите практики за рециклиране на широка гама от бракувана електроника: стари компютри, монитори, принтери, копирни машини, тонер касети и всички други офис машини.

вторник, 3 април 2012 г.

Гарантирано унищожаване на ИТ & офис оборудване и информационни носители

Тонер Дайрект България продължава програмата си SDP: Security and Data Protection

Сигурността на корпоративната информация е фактор, оказващ пряко влияние върху конкурентноспособността на компаниите и може да застраши дори крайния финасов резултат.
Фирменият мениджмънт би трябвало да разглежда информацията като изключително важен фирмен актив да превърне нейното опазване в свой приоритет.

Опазването на фирмената тайна, конфиденциалността на информацията, нейната цялостност и наличност се превръща в елемент на фирмената политика.

Компаниите сами определят методите и средствата за защита на фирмената си информация, но те трябва да изберат най-ефективните за тях методи и процедури за защита на информацията.
Липсата на опит и квалифицирани специалисти често води до недостатъчно или ненавременно оценяване на риска от загуба или нерегламентиран достъп до фирмена информация.

Резултатите от изследвания и анализи показват, че една трета от информацията се губи по причина пропуски във фирмената система за УНИЩОЖАВАНЕ НА ХАРТИЕНИ ДОКУМЕНТИ И/ИЛИ ТВЪРДИ ДИСКОВЕ.

Сериозността на това явление води до подценяване на въпроса за съхранението и унищожаването на информацията на хартиен, магнитен или електронен носител. Концентрирайки вниманието си върху опазването на корпоративните мрежи от нерегламентиран достъп, фирменият мениджмънт пропуска да забележи, че често пъти изтеклата като давност или предназначение информация се изхвърля в .... кошчето. Безобидният, на пръв поглед къс хартия или повреден носител (дискета или компакт диск) обаче, може да съдържа поверителни данни за фирмата, нейни контрагенти, фирмено ноу-хау и дори подпис и печат. Широко разпространена практика е късането на хартия „на ръка”. Като „качеството” на унищожаване зависи от обема на материалите, времето и настроението на служителя, който го извършва. Информацията, записана на електронни носители, най-често се унищожава чрез изтриване на записа и презаписване на актуална информация или чрез изхвърляне на самия носител.

ВСЕ ОЩЕ ОБАЧЕ ТЕ СА НОСИТЕЛИ НА ВТОРИЧНА ИНФОРМАЦИЯ!

За свои корпоративни клиенти Тонер Дайрект България осигурява разработване и внедряване на процедури за информационна сигурност и предоставя необходимото оборудване и обслужване:

-> Гарантирано унищожаване на ИТ, електронна и комуникационна техника
-> Гарантирано унищожаване на всички видове електрическо и електронно оборудване
-> Унищожаване на информационни носители: CD/DVD дискове, HDD твърди дискове и дискети посредством пробиване, трошене и смилане

понеделник, 2 април 2012 г.

Законови изисквания: Защо да рециклираме електронните си отпадъци?

Защо трябва да унищожаваме бракуваното електронно оборудване по законен начин?

В областта на управление на отпадъците, българското законодателство се съобразява с европейските директиви. В Директива WEEE 2002/95 е описан нормативно признатият начин за рециклиране на електронни отпадъци, както и изисквания към фирмите, които извършват услуги по извозване и рециклиране на електронни отпадъци.

В българското законодателство тези правила се уреждат чрез Закон за управление на отпадъци. Според чл. 6, ал. 1 притежателите на отпадъци ги предоставят за събиране, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на лица, които имат право да извършват съответните дейности, или ги оползотворяват и/или обезвреждат сами в съответствие с този закон. Чл. 6, ал. 2 забранява се изоставянето, нерегламентираното изхвърляне и изгаряне или друга форма на неконтролирано третиране на отпадъците.

Чл. 110 от ЗУО гласи, че се наказват с имуществена санкция в размер от 3000 до 10 000 лв. всички юридически лица, които поставят бракувано електронно и електрическо оборудване в съдове за битови отпадъци или ги смесват с други отпадъци. При повторно нарушаване се налага имуществена санкция в размер от 6000 до 20 000 лв.

Според чл. 136, ал. 9 от ЗУО физическо лице, което предава отпадъците на лица, които не притежават разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35, в случаите, когато такива се изискват, се наказва с глоба от 3000 до 10 000 лв. Глобата за изхвърляне на електронни отпадъци на неразрешени за това места, т.е. съдове за битови отпадъци, поляни, дерета и др. е в размер от 1400 до 4000 лв.

Според чл. 32 от Наредбата за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване, то се събира разделно на мястото на образуването. Притежателите на ИУЕЕО, образувано извън бита и маркирано съгласно чл. 8, са длъжни да организират временното му съхраняване на мястото на образуване и да уведомят производителя и вносителя на ЕЕО, който го е маркирал, за наличните количества ИУЕЕО с цел изпълнение на задълженията му по чл. 12, ал. 2.

Притежателите на ИУЕЕО, образувано извън бита, което не е маркирано съгласно чл. 8, са длъжни да организират за своя сметка временното му съхраняване на мястото на образуване и предаването на цялото количество ИУЕЕО, образувано извън бита, за предварително третиране, рециклиране, оползотворяване и/или обезвреждане.

При изхвърляне на електронни и електрически отпадъци на неразглементирани за това места е налице реално замърсяване на околната среда. Още повече се засилва негативния ефект при нерегламентирано рециклиране на оборудването с примитивни средства от „нелегалните рециклатори”. В стандартния случай това са хора от малцинствата, които трошат и претопяват електронните компоненти в примитивни работни условия. При тези дейности в работното помещение и атмосферата се освобождават живак, олово, шествалентен хром и други опасни вещества. Няма никакъв контрол върху здравословните и безопасни условия на труд. Предаването на електронните отпадъци на такъв тип рециклатори категорично означава неспазване на законовите разпоредби в страната и подкрепа на нерагламентирано и престъпно унищожаване на електронно и електрическо оборудване.


За повече информация:
национален телефон 0700 11 007
факс: 02 9446056
е-поща: weee@tonerdirect.bg