Здравейте, приятели!

Ние работим за установяването на най-добрите практики за рециклиране на широка гама от бракувана електроника: стари компютри, монитори, принтери, копирни машини, тонер касети и всички други офис машини.

петък, 21 май 2010 г.

Къде има стара ИТ техника

Приятели, във всеки офис и дом има стара компютърна или аудио/видео техника. Ние си поставихме за цел да информираме всички граждани за този проблем и да им помогнем за неговото решаване.

Колко общо са електронните отпадъци?
Тъй като голяма част от е-отпадъците не са отчетени, трудно е да се каже точно колко е-отпадъци има. Освен това, видовете електронни отпадъци, включени в правителствените анализи и програми за събиране са различни по света: ЕС има 10 различни категории продукти, като в Северна Америка той по принцип е ограничен до информационни и комуникационни технологии (ИКТ) продукти и телевизори, и в Япония на 4 продуктови категории, включващи телевизори, климатици, хладилници и перални машини. Независимо от това реалните оценки са от порядъка на 40 милиона тона, което енатоварено на камиони е достатъчно да обиколите половината от земната обиколка. А последния преглед на европейското законодателство в областта на е-отпадъците, известна като "Директива за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване” (WEEE Directive), (споменатa по-рано), подчертава, че само в Европа през 2005 г., е имало между 8,3 и 9,1 милиона тона електронни отпадъци и тенденцията е растеж. В Съединените щати EPA съобщава, че са генерирани от 1,9 до 2,2 милиона тона електронни отпадъци през 2005 г., като от тях само 12,5% са събрани за рециклиране.

Защо толкова много е-отпадъци са неотчетени?
EPA оценява от 5 до 10% ежегодно увеличение на производството на електронни отпадъци в световен мащаб. Но по-тревожно е, че само 5% от тези количества се възстановяват.
Къде са другите десетки милиона тона? При преразглеждане на WEEE Директивата в United Nations University е установено, че приблизително само 1/3 от европейските е-отпадъци се отчитат. Това означава, че няма налични научни данни с обяснение къде изчезват тези отпадъци всяка година. Защо толкова много е-отпадъци са неотчетени? Наистина е трудно да се каже, но ние имаме представа: незаконна търговия с развиващите се страни, домашните "неофициални" преработвателни центрове, както и е-отпадъците, които остават в навеси, тавански помещения и складови помещения на сантиментални собственици.

Ако имате нужда от нейното извозване и предаване за рециклиране, пишете ни на weee@tonerdirect.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар